Klassen på Arthur's Seat

Klassen på Arthur's Seat

Haggis - Skotlands nationalret

Vi har undersøgt nærmere om Skotlands nationalret, Haggis, der kan spores helt tilbage til år 1430. En frygtindgydende, afskyvækkende og mundlammende ret, der serveres med mos af kartofler og majroer, samt whiskysovs. En barbarisk ret af indvolde i mavesæk. En ret, kun heltemodige mundskænke vil indtage. Videoen viser to kritiske heloter på vej til deres livs øjenåbner. Langs Skotlands dystre gader byder alle restauranter ind til en omgang Haggis. ”Will they survive?”

Opskrift hentet fra Alletiders Kogebog
Hjerte, lever og lunger fra et får
2 mellemstore løg
1 tsk. salt
0.5 tsk. peber
1 tsk. muskatnød
0.5 tsk. muskatblomme
2.5 dl. mellemfint havremel
7.5 dl. finthakket nyrefedt
2.5 dl. oksebouillon
1 fåremave

”Indvoldene afpudses for fedt og sener, eventuelle luftrør kasseres.
Læg dem i en stor gryde og dæk dem med koldt vand.
Vandet bringes i kog – og varmen dæmpes.
Lad indvoldene stå og simre i 1 time ved svag varme. 

Herefter tages indvoldene op af gryden, afdryppes og afkøles.


Indvoldene hakkes fint og røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød, muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon.


Farsen fyldes i fåremaven – pres alt luft ud af fåremaven og farsen.
Del den i to halvdele og bind enderne omhyggeligt til med snor.
Farsen skal kunne udvide sig under kogningen, idet fåremaven ellers vil briste. Maverne lægges i en gryde og dækkes med koldt vand, som langsomt bringes i kog. Varmen dæmpes herefter, så vandet kun simrer.
Det må ikke koge kraftigt, da maven så kan briste.
Lad retten småkoge i ca. 3 timer.


Fjern fåremaven – og server Haggis varm sammen med kartoffelmos. 



Tips:

 Under kogningen kan der eventuelt prikkes små huller med en spids kniv i fåremaven – dette kan forhindre at maven springer under kogning.”


Skrevet af Alma, Johanne og Christina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar