Klassen på Arthur's Seat

Klassen på Arthur's Seat

Det Skotske Parlament

I 1999 oprettede det britiske parlament et skotsk parlament. (og det blev færdiggjort i 2004) Parlamentet blev til på grund af en folkeafstemning i Skotland. Med parlamentets gennemførsel blev der i 1999 lavet en akt, som gjorde skotterne fik beføjelser til at lave egne love og arbejde med en række af problemstillingerne i landet. Parlamentet som blev bygget i perioden 1997 til 1999 ser udefra ud som et moderne kunstmuseum. 

Selve parlamentet som bygningsværk forestiller (set oppefra) et træ. Træet er et symbol på de skotske værdier og sammenhængskraften i Skotland. Yderligere illustrerer det naturen, som er kernen i skotsk selvforståelse og derved er af enorm betydning. Mesterværket, lavet af Enric Miralles er inddelt i flere bygninger, og som man passerer bygningerne vil man ligge mærke til den abstrakte kunst som både gulvet, loftet og indretningen er indhyllet i. Symbolikken som ligger i den abstrakte kunst er anvendt på en moderne måde, for både at indramme de skotske værdier, samt for at vise en repræsentation som evident for enhver skotter. Ved kernen af parlamentet, i det trafikerede område, er der benyttet materialer fra forskellige dele af Skotland. Materialerne bliver benyttet som en repræsentation af de forskellige dele i selve Skotland. Materialer fra både højlandet og lavlandet er derfor nyttigt anvendt. Hvis vi herfra kigger op, vil vi se på intet mindre end et vidunder af et loft. Et loft som er uden lige. Mange har prøvet at lave deres egen fortolkning af loftet og følgende bud er givet:
  • Bunden af et skib som skal illustrere det naturlige i Skotland samt være en repræsentation af en vigtig del af befolkning: fiskere og rejsende.
  • Blade fra et træ som skal illustrere den vilde og barske natur som Skotland er blevet bygget af, som har dannet skotterne og gjort dem til det folkefærd de er i dag.
  • Fra børnenes opfindsomme side ligner det til tider et øje. Årsagen bag ligger i børnenes højder - når de kigger op på de voksne vil de voksnes øjne ligne en trapez formet figur, ligesom loftet.
Skrevet af Thomas og Mohamed


Det skotske parlament set udefra.


Loftet, udefra ses som blade, indefra som bunden på et skib.


Inskriptioner på facaden af parlamentet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar