Klassen på Arthur's Seat

Klassen på Arthur's Seat

Skotsk beklædning

Den traditionelle beklædning indenfor Skotland er en kilt, ydermere tilhører kilten et sæt tøj, som bliver kaldt "Highland dress". Highland dress er kendetegnet ved dets ternede udseende. Highland dress består af den ternede kilt, en ghillieskjorte, sokker, en sporran, en sgian dubh og et par ghillies.

Kilten: er skotskternet og lavet af et stort stykke uld, længden af uldstoffet varierer og kan være helt op til syv meter. Foran er kilten helt glat og med to lag, mens er kilten foldet bagtil. Kilten spændes om livet med læderstropper, to i højre side og en i venstre side.

Bælte: er et tykt og bredt læderbælte, som er holdt sammen vha. et bæltespænde af metal. Bæltet har et symbol på sig.

Sporranen: til kilten hører en lille læderpung kaldet sporran til. Sporranen er meget vigtig, da der ikke er nogen lommer i kilten til at have ting i.

Sokkerne: som også hører til, er meget lange og når derfor op til knæene. Sokkerne er typisk cremefarvet og holdt op af små bånd med flag. Farven på disse flag er typisk samme ternede farve som kilten, eller bare en enkelt farve som passer til en af kiltens grundfarver.

Ghillie-skjorten: har eksisteret længere end kilten, første dokumentation af kilten var i 1575. Skjorten er almindeligvis set inden for dans, da dens stof og form nemt lader luften komme igennem den.

Ghillies: er et par sorte sko som har tykke skosåle og lange snørebånd. Skoene er lavet, så de er hurtigere til at tørre i det skotske vejr. Snørebåndene bliver bundet rundt om anklerne og sikrer, at de ikke ryger af, når man går i mudder.

Sgian dubh: er en lille kniv, som typisk sidder i højre sok, dog kan den selvfølgelig sættes i venstre sok, hvis personen er venstrehåndet. Tidligere havde kniven større betydning end pynt, da man brugte den i sine dagligdagsting, dog fungerer den nu kun som dekoration.

Skrevet af Martin



Highland dress, uden sporran og sgian dubh.



Moderne skotsk beklædning


Beklædningen i datidens Skotland

Ingen kommentarer:

Send en kommentar